Kupując naczynia emaliowane chcemy, aby służyły nam jak najdłużej. Trzeba jednak pamiętać o odpowiednim myciu i pielęgnacji garnków. Emalia to szklista powłoka o specjalnych właściwościach. Dzięki gładkiej i szczelnej powierzchni uniemożliwia gromadzenie i rozwój bakterii przez co jest higieniczna i gwarantuje bezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Ma to duży wpływ na jakość przyrządzanych potraw, które dzięki temu są zdrowsze i smaczniejsze. Powłoka emaliowana nie jest trudna w utrzymaniu, nie trzeba jej polerować, a gdy nie przytrafi się nam się żadna „przygoda” w trakcie gotowania wystarczy płyn do mycia naczyń i ciepła woda. Jednak gotowanie to nie zawsze sama przyjemność. W pośpiechu czy w natłoku zadań nie raz zdarza się nam zagapić, chwila moment i mamy przypalony garnek. Na szczęście jest prosty i sprawdzony sposób na przypalony garnek.

Jak i czym wyczyścić przypalony garnek emaliowany?

Na początek musimy dobrze wypłukać garnek emaliowany by pozbyć się resztek przypalonego jedzenia. Do wypłukanego garnka wsypujemy sporą ilość soli lub sody oczyszczonej i zalewamy wodą do wysokości przypalenia. Stawiamy garnek na kuchenkę i czekamy, aż całość się zagotuje. Po zagotowaniu, gdy woda wystygnie, wylewamy i dokładnie myjemy ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jeśli pozostaną mocno zabrudzone miejsca można je doczyścić gąbka z niewielką ilością soli.

Należy pamiętać, że naczyń emaliowanych nie można czyścić nawet, gdy są mocno przypalone żadnymi żrącymi środkami chemicznymi. Niewskazane są bardzo polecane mleczka do czyszczenia, których zadaniem jest czyszczenie
rzeczy, które wydają się nie do wyczyszczenia. Niestety tego typu środki chemiczne oprócz tego, że czyszczą mają negatywny wpływ na czyszczone powierzchnie, ponieważ mogą prowadzić do ich porysowania i uszkodzenia. Poza tym jak każdy z nas wie chemia szkodzi i nie jest zbyt bezpieczna dla zdrowia. Podczas mycia garnków emaliowanych należy unikać metalowych zmywaków, szczotek i skrobaków.

Jak usunąć przebarwienia z garnków emaliowanych?

Sztuczne barwniki spożywcze jak i barwniki naturalne występujące w codziennym pożywieniu np. w ziemniakach, marchwi czy burakach podczas gotowania mogą powodować przebarwienia. Pojawienie się przebarwień po gotowaniu widoczne przede wszystkim wewnątrz naczyń z jasną powłoką jest zjawiskiem zupełnie naturalnym. Odbarwienia występują na wszystkich naczyniach, jednak na tych z jasnymi środkiem jest to najbardziej widoczne. Przebarwienia można usunąć domowymi sposobami przy pomocy wodnych roztworów octu, sody oczyszczonej lub kwasku cytrynowego. Wystarczy zamoczyć ściereczkę w roztworze wody z sodą i przecierając wyczyścić przebarwioną powierzchnię.

Jak wyczyścić czajnik emaliowany?

Kłopotliwy nalot pojawiający się w czajniku jest wynikiem osadzania się kamienia. Winna jest temu twarda woda, która niestety jest w większości gospodarstw domowych. Kamień nie tylko wpływa na zmianę smaku kawy czy herbaty, ale również może powodować uszkodzenia wewnątrz czajnika i skracać jego użyteczność. Musimy pamiętać o regularnym odkamienianiu czajnika, aby tego uniknąć. Pamiętajmy, że w czajniku gotujemy wodę, która pijemy, więc najlepiej korzystać z naturalnych i sprawdzonych domowych sposobów. Lepiej unikać chemii, która jest szkodliwa dla zdrowia. Najskuteczniej możemy usunąć kamień na dwa sposoby:

1.
Woda z octem (proporcja 1:1)

Do czajnika wlewamy taką samą ilość wody i octu. Następnie gotujemy w nim przygotowany roztwór. Po zagotowaniu odstawiamy przynajmniej na godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu wylewamy roztwór i płuczemy czajnik. Zapachu
octu z czajnika pozbędziemy się przegotowując i wylewając wodę 2-3 razy.

2.
Woda z kwaskiem cytrynowym

Proporcje zależą od wielkości osadu. Najlepiej napełnić czajnik wodą do poziomu w jakim zazwyczaj wlewamy wodę i dodać 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Gotujemy roztwór do wrzenia i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu zawartość wylewamy i płuczemy czajnik. Podobnie jak w przypadku odkamieniania z octem należy przegotować jeszcze 2-3 razy wodę i wylać zanim przygotujemy wodę do picia.