Krem jarzynowo-dyniowy z prażonymi nasionami

Podstawowe informacje

  • Czas przygotowania

    60 min.

  • Poziom trudnośco

    Łatwy

  • Ilość porcji

    10

  • Potrzebne akcesoria

    Garnek, patelnia

  • Kaloryczność

    380 kcal/porcja

przepis-silesia-krem-jarzynowo-dyniowy-z-prazonymi-nasionami

Lista produktów

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie białe cebule
  • olej do smażenia (około 2 łyżki)
  • mała dynia hokkaido (około 800g)
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • duży seler
  • 2 pietruszki
  • 5-6 pomidorów (najlepiej lima)
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • sól, czarny pieprz, pierz cayenne
  • 50ml słodkiej śmietanki 12%
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • pestki dyni, pestki słonecznika, biały sezam
  • kiełki rzodkiewki

ROZGRZEWAJĄCY KREM

Sezonowy krem jarzynowy z dynią, pomidorowa nutą i ostrym pieprzem cayenne, podany z chrupiącymi, prażonymi nasionami i wyrazistymi kiełkami rzodkiewki doskonale sprawdzi się jako ciepła kolacja w jesienne wieczory.

Sposób przygotowania

Ziemniaki, dynię i seler kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i przesmażamy klika minut. Podlewamy bulionem warzywnym tak aby przykrył warzywa. Gotujemy do miękkości. Całość miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i pieprzem cayenne oraz sokiem z cytryny/limonki do smaku. Śmietankę hartujemy, dodając chochelkę gorącej zupy i dolewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty.

Nasiona (pestki dyni, pestki słonecznika, biały sezam) prażymy na suchej patelni.

Zupę serwujemy posypana nasionami i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego!