Brytfanna

Brytfanna czy gęsiarka – niezbędne naczynie w każdej kuchni

Nieodłącznym elementem dobrze wyposażonej kuchni są brytfanny. Dzięki nim z łatwością przygotujemy wykwintne pieczenie, różnego rodzaju mięsa oraz warzywa przy zachowaniu wartości odżywczych a także smaku i aromatu. Brytfanna może mieć w naszej kuchni wiele zastosowań. Oprócz pieczenia potraw w piekarniku, swobodnie możemy używać jej jako większego garnka na każdego typu kuchence (elektrycznej, gazowej, halogenowej, indukcyjnej i innych).

Dlaczego brytfanna?

Brytfanna zwykle kojarzy się z nieco zapomnianym wielkim żeliwnym garem, w którym bez mała zmieściły się dwa indyki, bądź też emaliowanym naczyniem z czasów PRL, które niemal identyczne można było spotkać w każdym domu. Dziś produkuje się brytfanny o różnych wielkościach, kształtach i zastosowaniach, dlatego bez trudu znajdziemy naczynie dostosowane do naszych potrzeb i gustu. Dlaczego warto piec w brytfannie? Owalny garnek jest niezwykle wszechstronny. Może posłużyć do duszenia, pieczenia, podpiekania, jak i gotowania, czy smażenia, łącząc w sobie funkcje garnka i patelni. Pieczenie i smażenie w emaliowanej brytfannie gwarantuje wspaniały smak i aromat przygotowywanych dań, z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. Dania przygotowane w ten sposób są kruche i soczyste. Ponadto emaliowana powłoka brytfanny zapobiega przywieraniu potraw i ułatwia utrzymanie naczynia w czystości. Lekko wklęsłe z wierzchu pokrywy z wypustkami powodują skraplanie się na wewnętrznej części pokrywy parującego sosu, przez co potraw nie trzeba podlewać. Warto, by była wykorzystywana nie tylko od święta, bo przygotowane w niej dania są wyjątkowo soczyste i kruche, a dodatkowo zachowują swoje witaminy i wartości odżywcze.

/brytfanny/

 

Dlaczego używać brytfanny?

Brytfanna doskonale nadaje się do pieczenia mięsa, drobiu w całości, warzyw, zapiekanek, potraw jednogarnkowych, dań typu gulasz czy bigos, wegetariańskich a nawet ciast i chleba! W brytfannie z powodzeniem możemy przygotowywać zarówno całe dania, jak i dodatki do nich. W naczyniu bowiem możemy udusić grubo posiekane warzywa, ziemniaki oraz odpowiednio przyprawione mięso, uzyskując w ten sposób gotowe danie dla większej ilości osób bez użycia wielu naczyń, co oszczędza zarówna czas jak i energię.

 

020501012 1030x773 - Brytfanna czy gęsiarka - niezbędne naczynie w każdej kuchni

Pieczony kurczak miodowo musztardowy z brytfanny – przepis

Składniki:

1 kurczak ok. 2 kg

4 łyżki musztardy sarepskiej

4 łyżki musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

2 łyżki oliwy

sól, czarny pieprz

½ cytryny

½ cebuli

glazura:

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy sarepskiej

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (również w środku), zużywając w sumie ok. 2 łyżeczki soli morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Do środka włożyć cytrynę i cebulę, sznurkiem związać nogi. Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy i ułożyć w brytfannie.

Piec w brytfannie w temperaturze 190 stopni C przez w sumie 2h. Co pół godziny przewracać kurczaka na drugą stronę, aby był równo wypieczony. Na 15 minut przed końcem pieczenia wymieszać składniki glazury i posmarować kurczaka.

Po upieczeniu zostawić na 10 minut poza piekarnikiem. Dopiero po tym czasie można go pokroić.