Jak dbać o garnki emaliowane oto jest pytanie

Jak dbać o naczynia emaliowane?

Naczynia emaliowane cenimy za ich wyjątkowe właściwości. Wynikają one przede wszystkim z materiałów użytych do produkcji garnków, rondli i kubków. Korpus ze stali węglowej dobrze rozprowadza i trzyma ciepło, a ponadto nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek. Emalia, którą jest pokryty, zabezpiecza przed rdzewieniem i przedostawaniem się żelaza do żywności. Cienka warstwa szklistej emalii jest doskonale szczelna, gładka i nie wchodzi w reakcje z żywnością, niezależnie od temperatury.

Dlatego w garnkach emaliowanych można gotować i przechowywać w lodówce nawet bardzo kwaśne czy ostre potrawy. Naczynia emaliowane są również całkowicie bezpieczne dla alergików, zwłaszcza tych uczulonych na nikiel, który jest jednym ze składników np. stali nierdzewnej.

Emaliowana powierzchnia jest bardzo gładka i stosunkowo łatwa do czyszczenia. Musimy jednak pamiętać, że szkliwo można zarysować lub obić, powodując rdzewienie odsłoniętego żelaza. Aby przez długi czas cieszyć się genialnymi właściwościami oraz nieprzemijającym urokiem garnków emaliowanych wystarczy, że będziemy przestrzegać kilku prostych reguł.

Podpowiadamy, jak użytkować i czyścić naczynia emaliowane.

Emalia jest śliska i gładka więc łatwo utrzymać ją w czystości

UŻYTKOWANIE

Jakie akcesoria do garnków emaliowanych?

Obecność emalii w polskiej kuchni ma bardzo długą tradycję. Na pewno niektórzy pamiętają, jak w garnkach emaliowanych gotowały nasze mamy i babcie. Przy braku dostępności wielu akcesoriów, które dziś ułatwiają pracę, używały metalowych narzędzi kuchennych. Przy intensywnym użytkowaniu ścierały one emalię i wtedy garnki przestawały nadawać się do kontaktu z żywnością. Dziś nie ma już tego problemu. Do garnków emaliowanych polecane są szeroko dostępne przybory z miękkich materiałów, które nie uszkodzą emalii:

  • z drewna
  • z bambusa
  • z nylonu
  • z silikonu.

Wybór jest bardzo duży.

Akcesoria z drewna,silikonu,bambusa i nylonu nie uszkodzą emalii

Co jeszcze jest ważne?

Należy uważać, aby garnków nie obić i nie zarysować ostrymi przedmiotami. Uszkodzona wierzchnia warstwa emalii nie przeszkadza w użytkowaniu naczyń, jednak garnek emaliowany z odpryskami wewnątrz nie nadaje się do kontaktu z żywnością. Możemy go jednak wykorzystać np. jako osłonkę na doniczkę.

Jak gotować?

Aby uzyskać najlepszą możliwą wydajność garnków emaliowanych, należy przestrzegać kilku zasad.

  • Po pierwsze rozmroź wszystkie składniki przed włożeniem ich do garnka.
  • Jeśli przyrządzasz danie z produktów o niskiej zawartości tłuszczu, dodaj wystarczającą ilość oleju lub masła przed smażeniem, aby pokryć dno naczynia.

·         Smażąc składniki dopasuj rozmiar naczynia do ich ilości. Włóż tylko tyle jedzenia, aby swobodnie przykryć dno garnka.

  • Przy konieczności podsmażenia składników potrawy, w pierwszej kolejności, rozgrzej w naczyniu odpowiednią ilość tłuszczu (na najniższym poziomie temperatury). Dodaj składniki, zwiększając stopniowo temperaturę, aby je zrumienić. Zmniejsz moc kuchenki, gdy produkty się podsmażą, dodaj bulionu lub wody i przykryj emaliowane naczynie kuchenne pokrywką, aby dogotować wszystkie produkty.
  • Gotując w wodzie, nastaw temperaturę na wysoką i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz do takiego poziomu, aby woda w garnku jedynie delikatnie „bulgotała” i gotuj pod przykryciem. Szklane pokrywki garnków okuwanych mają odpowietrzniki. Emaliowaną pokrywkę garnka o klasycznym fasonie uchyl delikatnie, jeśli będzie podskakiwać.

rowniez dno mozna wyczyscic wstawiajac garnek do miski z woda soda i octem 1 - Jak dbać o naczynia emaliowane?

CZYSZCZENIE

Czy garnki emaliowane można myć w zmywarce?

Istnieją dwa główne typy garnków emaliowanych – o klasycznym fasonie i z okuciami ze stali nierdzewnej. Oba można używać w zmywarkach, jednakże wymagają innego traktowania.

  • Dla alergików rekomendowane są te pierwsze, garnki proste, bez okuć, ponieważ nie zawierają żadnych elementów niklowanych. Mają wywinięty rant, a pod nim małe, czarne kropki po hakach, na których wiszą po zamoczeniu w emalii. Garnki nadają się do zmywarki, jednak po zakończeniu cyklu należy je odwrócić, aby woda nie pozostawała zbyt długo w wywiniętym rancie. Dobrze jest też przetrzeć ranty suchą ściereczką.
  • Garnki z okuciami mają tę zaletę, że rant garnka, zostaje zakryty paskiem ze stali nierdzewnej, więc nie musi być wywinięty. Okuwany brzeg ma niewielki kontakt z żywnością, więc w garnkach emaliowanych tego typu bez przeszkód można przyrządzać bardzo ostre lub kwaśne potrawy. Można je również myć w zmywarce.

Jakich środków i akcesoriów używać do mycia garnków emaliowanych?

Główna zasada jest taka: najlepiej najłagodniejszych. Emalia jest idealnie gładka, więc zabrudzenia stosunkowo łatwo z niej schodzą, a częste używanie żrących i ściernych środków może ją zniszczyć.

  • Do zmywarek rekomendowane są delikatne środki czyszczące w żelu.
  • Garnki emaliowane można myć ręcznie przy użyciu delikatnej gąbki i płynu do naczyń.
  • Nie powinno się czyścić garnków emaliowanych ostrymi druciakami lub/i przy użyciu proszków i żrących środków.

Jak wyczyścić przypalone lub zabarwione garnki emaliowane?

Przebarwienia można usunąć zagotowując w garnku wodę z kwaskiem cytrynowym

Komu z nas nie zdarzyło się zapomnieć o garnku na kuchence? Szorowanie garnków emaliowanych ostrymi przyborami i proszkami powoduje zarysowania szkliwa, a najprościej doczyścić emalię – również z ewentualnych przebarwień – naturalnymi środkami, takimi jak:

  • ocet
  • soda
  • kwasek cytrynowy.

Przypalony garnek najlepiej jest najpierw odmoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Następnie można spróbować drewnianą szpatułką zetrzeć wierzchnią warstwę zabrudzenia. Po wypłukaniu najlepiej jest sporządzić mieszaninę wody z sodą i octem lub kwaskiem cytrynowym, zalać nią garnek i odstawić na 1-2 godzin. Następnie umyć garnek w tradycyjny sposób. W taki sam sposób można usunąć przebarwienia, przy czym tu sprawdzi się również zagotowanie w zabarwionym, ale umytym garnku wody z kwaskiem cytrynowym.