Korzyści płynących z używania garnków aluminiowych jest wiele. Jest nie tylko lekki, ale też łatwy do czyszczenia i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Ale czy wiesz, że aluminium jest również podatne na wypłukiwanie metalu do żywności? Chociaż aluminium jest niezwykle miękkim metalem, w rzeczywistości jest to forma aluminium, która łączy się z innymi metalami, takimi jak magnez, miedź i krzem, tworząc twardszy stop.
Niereaktywna strona
Jeśli planujesz używać do gotowania niereaktywnego garnka aluminiowego, poniżej znajdziesz kilka przydatnych wskazówek, jak wybrać najlepszy z nich. Niereaktywne garnki aluminiowe są wykonane z materiałów niereaktywnych, takich jak szkło lub stal nierdzewna. Można ich używać pod warunkiem, że mają powłokę nieprzywierającą. Należy unikać kwaśnych potraw, ponieważ mogą one odbarwić materiał niereaktywny i utworzyć substancje toksyczne. Ponadto kwaśne potrawy mogą zmienić kolor jedzenia, wpływając na jego smak i konsystencję. To samo dotyczy patelni aluminiowych, ponieważ mogą one ulec pęknięciu pod wpływem słonych mieszanek.
Łatwość czyszczenia
Jeśli chcesz wyczyścić aluminiowy garnek, ale nie wiesz jak, istnieje kilka prostych sposobów, aby to zrobić. Można użyć dostępnego w handlu produktu o nazwie Meguiar’s Oxidation Remover. Roztwór ten można nanieść za pomocą ściereczki z mikrofibry i po prostu wytrzeć. Do czyszczenia garnka można również użyć soku z cytryny i soli. Wystarczy przekroić cytrynę na pół i nacisnąć ją na kryształ soli. Pozostaw cytrynę na garnku przez kilka minut, a następnie wytrzyj go wilgotną ściereczką.
Lekki
Garnek aluminiowy to przenośne urządzenie do gotowania. Jego lekkość i wytrzymałość sprawiają, że idealnie nadaje się na biwak, wycieczkę lub piknik. Niektóre garnki można ustawiać jeden na drugim. Eutuxia Korean Noodle Pot to dobry wybór, jeśli lubisz jeść potrawy kuchni azjatyckiej. Ten przenośny garnek ma średnicę 6,3 cala i wysokość 2,6 cala. W zestawie znajduje się 10 jednorazowych pałeczek. Jest lekki, łatwy do przechowywania i stanowi doskonały wybór dla podróżników, którzy lubią gorące potrawy i kulturę azjatycką.
Łatwy w użyciu
Jeśli szukasz łatwego w użyciu garnka aluminiowego, to dobrze trafiłeś. Garnki aluminiowe są bardzo lekkie, ważą około 1/3 wagi garnków ze stali nierdzewnej. Dzięki temu są łatwiejsze w obsłudze, a także znacznie tańsze niż te wykonane ze stali. Podczas gdy najwyższej klasy zestawy stalowe mogą kosztować 3000 USD lub więcej, najwyższej jakości garnki aluminiowe rzadko kosztują więcej niż 1000 USD. Ponadto, niepowlekane aluminium jest łatwiejsze do czyszczenia niż stal i nie zawiera substancji chemicznych zapobiegających przywieraniu. Jest to również najłatwiejszy w użyciu rodzaj aluminium, który pozwala na gotowanie lepkich potraw bez użycia oleju lub masła.
Możliwość używania na indukcyjnych płytach kuchennych
Chociaż nazwa sugeruje, że garnek aluminiowy może być używany na płycie indukcyjnej, prawda jest taka, że nie jest to możliwe. Indukcyjne płyty grzewcze wykorzystują zwoje miedzi, które przewodzą prąd elektryczny, a następnie przekazują ciepło do garnka. Dzięki funkcji Auto Sizing(tm) płyta grzewcza automatycznie dostosowuje poziom ciepła do naczyń, a powierzchnia indukcyjnej płyty grzewczej pozostaje chłodniejsza niż w przypadku tradycyjnej płyty kuchennej. Wreszcie, można szybko wyczyścić powierzchnię indukcyjną, ponieważ element grzewczy dotyka całego dna garnka.
Konserwacja
Prawidłowa konserwacja aluminiowych naczyń kuchennych jest bardzo ważna, jeśli chce się maksymalnie wydłużyć ich żywotność. Garnki te mogą służyć przez kilka lat przy regularnym użytkowaniu. Aby jednak uzyskać maksymalną wydajność, należy je przyprawić przed użyciem. Odpowiednie przyprawianie pozwoli dłużej zachować kolor garnków. Aby dbać o aluminiowe naczynia kuchenne, należy stosować następujące metody:
Podobne Tematy