Garnek Miedziany – zastosowanie i porady

Miedziane naczynie do gotowania ma wiele zalet, z których najważniejszą jest zdolność przewodzenia ciepła. Jest również nieprzywierający, antybakteryjny i łatwy do czyszczenia. Przeczytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o zaletach miedzianych naczyń kuchennych. Poniższy artykuł zawiera kilka wskazówek, jak używać i dbać o miedzianą patelnię. Będziesz zaskoczony rezultatami. Miedź doskonale przewodzi ciepło, co czyni ją dobrym wyborem do codziennego gotowania.

Miedziane naczynia kuchenne dobrze przewodzą ciepło

Jedną z najważniejszych cech miedzianych naczyń kuchennych jest ich zdolność do równomiernego rozprowadzania ciepła po całej patelni. Ta cecha pomaga zapobiegać powstawaniu gorących punktów, które mogą prowadzić do nierównomiernego gotowania potraw. Naczynia miedziane charakteryzują się doskonałą przewodnością cieplną i mogą zmieniać poziom ciepła szybciej niż inne materiały. Ponadto miedziane naczynia kuchenne są atrakcyjne i trwałe, więc można je powiesić w kuchni lub wyeksponować jako element sztuki. Miedziane naczynia kuchenne należy jednak czyścić ostrożnie przy użyciu nieściernego detergentu lub ręcznie.

Naczynia kuchenne wykonane z miedzi doskonale przewodzą ciepło. Miedziane naczynia kuchenne są dostępne w stanie surowym, ocynowane lub pokryte stalą nierdzewną. Niezależnie od tego, czy kupujesz miedziane naczynia kuchenne do swojej kuchni, czy do celów specjalnych, miedź jest doskonałym wyborem dla Twojej kuchni. Miedź jest doskonałym przewodnikiem ciepła, dlatego z łatwością przewodzi ciepło z płyty kuchennej do gotowanych w niej potraw. Ponadto jest trwała i w przeciwieństwie do aluminium, miedziane naczynia kuchenne mogą służyć przez dziesiątki lat.

Jest nieprzywierająca

Chociaż miedź jest jednym z najlepszych przewodników ciepła, miedziane naczynia są drogie i wymagają znacznej warstwy metalu, aby pozostały błyszczące. Co kilka lat wymagają również ponownego wyłożenia, co nie jest łatwym zadaniem. Miedziany zestaw naczyń nie jest dobrą inwestycją dla domowych kucharzy. Może być jednak wspaniałym towarzyszem w kuchni. Nie jest to produkt dla każdego i może się okazać, że nie będzie Cię stać na jego zakup.

Podobnie jak inne metale, miedź przewodzi ciepło równomiernie i szybko, co oznacza, że nie potrzeba dużo ciepła, aby ugotować jedzenie. Należy pamiętać, że miedziane naczynia kuchenne nie są przeznaczone do gotowania w wysokiej temperaturze, ponieważ mogą się łatwo przegrzać. Aby utrzymać wygląd miedzianych naczyń kuchennych, używaj wysokiej jakości środka do czyszczenia miedzi, takiego jak Wright’s Copper Cream. Następnie wytrzeć czystą ściereczką do całkowitego wyschnięcia.

Łatwo się czyści

Jeśli masz miedziany garnek do gotowania, nie musisz być profesjonalnym czyścicielem, aby utrzymać go w jak najlepszym stanie. Wystarczy użyć szorowarki zanurzonej w occie lub soli. Chociaż nie wyczyści to garnka, może sprawić, że będzie wyglądał na błyszczący. Jednak przed zastosowaniem tej metody należy dokładnie przeczytać poniższe instrukcje dotyczące czyszczenia. Następnie można użyć środka czyszczącego do usunięcia wszelkich plam z powierzchni.

Kwaśne właściwości koncentratu pomidorowego również mogą pomóc w czyszczeniu miedzi. Pasta pomidorowa nałożona na miedzianą patelnię usunie plamy i pozostałości kwasu. Używając miękkiej szmatki, wcieraj pastę w miedzianą patelnię, aż zostanie ona dokładnie usunięta. Pamiętaj, aby nie dopuścić do wyschnięcia pasty, ponieważ może to doprowadzić do zarysowań. Jeśli wolisz mniej kwaśny roztwór, zamiast pasty pomidorowej możesz użyć ketchupu.

Czytaj również:   Jak wybrać odpowiedni garnek do pasteryzacji

Działa antybakteryjnie

Wiadomo, że miedziany garnek ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób z problemami układu oddechowego. Chociaż można go używać do gotowania, materiał ten ma również inne zastosowania, takie jak samoizolacja w czasie kwarantanny lub samoczyszczenie. Dodatkową zaletą jest to, że materiał ten jest łatwy w czyszczeniu i może być stosowany również w nowoczesnych piecach.

W porównaniu z innymi materiałami, takimi jak stal nierdzewna, miedź jest odporna na wiele mikroorganizmów. Stal nierdzewna jest toksyczna dla bakterii i innych mikroorganizmów, natomiast miedź jest nietoksyczna dla ludzi. W szpitalach zazwyczaj stosuje się miedziane rury wodociągowe i klamki do drzwi. Miedziane naczynia kuchenne mogą pomóc w zapobieganiu rozprzestrzeniania się szkodliwych bakterii poprzez ograniczenie ich obecności w żywności. Dlatego warto wybierać miedziane naczynia kuchenne, gdy tylko jest to możliwe. Miedź jest preferowanym materiałem dla większości kucharzy i narzędzi do przygotowywania żywności.

Jest popularna w kuchniach przemysłowych

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego miedź jest tak popularna w kuchniach przemysłowych, to prawdopodobnie wynika to z wyjątkowych właściwości tych naczyń. Na przykład, garnki BCC są wykonane w 40% z miedzi pochodzącej z recyklingu i są frezowane tak, aby idealnie pasowały do cyny. A ponieważ miedź jest mielona i wytapiana w Ameryce, w 100% nadaje się do recyklingu. I nie szkodzi, że te garnki są piękne i funkcjonalne.

Pomimo swoich wyjątkowych cech, miedziane naczynia kuchenne są zaskakująco uniwersalne. Możliwość pracy z naczyniami o różnych kształtach i rozmiarach oznacza, że szefowie kuchni stworzyli wysoce wyspecjalizowany sprzęt. Po II wojnie światowej, we Francji otwarto sklep z naczyniami kuchennymi w Paryżu, który wprowadził miedziane garnki i patelnie do USA. W ten sposób trafiły one do kuchni przemysłowych. Zanim jednak zaczęto sprzedawać miedziane naczynia w kuchniach przemysłowych, odkrył je Chuck Williams z firmy Williams-Sonoma.

To świetny sposób na przygotowywanie jedzenia

Niezależnie od tego, czy szukasz pięknego, trwałego garnka do gotowania, czy po prostu chcesz, aby Twoje gotowanie stało się nieco bardziej wyjątkowe, miedziany garnek do gotowania może być dla Ciebie idealny. Miedź jest niezwykle wydajna termicznie, więc nie musisz się martwić o przegrzewanie lub wstępne podgrzewanie miedzianych garnków. Zamiast tego należy utrzymywać płomień na niskim i umiarkowanym poziomie. Gotowanie w wysokiej temperaturze może spowodować odbarwienie miedzi, ale zawsze możesz użyć produktu takiego jak Brasso lub Wright’s Copper Cleaner, aby Twój miedziany garnek znów wyglądał jak nowy.

Miedziane naczynia kuchenne są również łatwiejsze do czyszczenia. Warstwa podkładowa wykonana jest z kilku metali, w tym cyny, stali i aluminium. Zapewnia to jednolitą powłokę i zapobiega rdzewieniu lub wypaczaniu. W rezultacie garnek jest łatwy do czyszczenia i nie pozostawia śladów zwęglenia czy korozji. Miedź bardzo dobrze przywiera również do innych powierzchni metalowych, więc nie musisz się martwić, że jedzenie przywiera do naczyń.

Podobne Tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Związane stanowiska