Garnek na ognisko – na co zwracać uwagę przy zakupie?

Istnieje kilka różnych rodzajów garnków na ognisko, ale na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Poniżej przedstawiamy kilka kwestii, które warto rozważyć przy wyborze garnka na ognisko. Z jakich materiałów powinien być wykonany? Anodyzowane aluminium, żeliwo, stal nierdzewna, tytan, itp. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tych różnych materiałach i o tym, co każdy typ garnka może dla Ciebie zrobić.

Garnek z aluminium

Podczas biwakowania będziesz musiał gotować bezpiecznie i wydajnie, a odpowiednia patelnia może mieć decydujący wpływ na jakość jedzenia. Stal nierdzewna i aluminium to idealne materiały do gotowania na otwartym ogniu, ale dobrym rozwiązaniem może być również garnek z powłoką nieprzywierającą. Podczas gotowania na otwartym ogniu należy upewnić się, że używany garnek jest dopasowany do rodzaju ognia, na którym będzie się gotować.

Jedną z największych zalet twardego anodowanego aluminium jest jego lekkość i trwałość. Nie rdzewieje, nie starzeje się łatwo i równomiernie rozprowadza ciepło po całym garnku. Kolejną zaletą tego materiału jest to, że w całości nadaje się do recyklingu. Anodyzowane aluminium można również myć w zmywarce, co ułatwia czyszczenie. Jeśli jednak nie czujesz się komfortowo z myślą o obchodzeniu się z aluminium, możesz rozważyć opcję ze stali nierdzewnej.

Garnek z żeliwa

Żeliwny garnek na ognisko to świetny dodatek do Twojego sprzętu kempingowego. Łatwo się go czyści i sprawia, że gotowanie na kempingu staje się jeszcze przyjemniejsze. Można w nim przyrządzać wszystko, od pizzy z pieca holenderskiego po ciepły chleb kukurydziany na chili. Można w nim również piec chleb. A co najlepsze? To dobry sposób na oszczędzanie energii! Oto kilka innych wspaniałych zastosowań żeliwnych garnków na ognisko. Uwaga: Zanim opublikujesz ten post, umieść w nim link do tego oryginalnego postu. Należy również uzyskać zgodę na ponowne opublikowanie tego postu.

Jeśli korzystasz z kuchenki kempingowej, możesz użyć żeliwnego garnka na ognisko do gotowania jedzenia. Większość przewodników po ogniskach zaleca używanie masła zamiast oleju, ponieważ nie spowoduje to pożaru. Ten garnek jest świetny do gotowania różnych rzeczy, od pizzy, przez potrawy z ziemniaków, po dania mięsne, a nawet hot-dogi! Można w nim ugotować niemal wszystko, pod warunkiem, że używa się brykietów z węgla drzewnego.

Czytaj również:   Jak można wykorzystać garnek kamienny w kuchni?

Garnek ze stali nierdzewnej

Jeśli szukasz wysokiej jakości, wytrzymałego garnka do gotowania na ognisku, najlepszym wyborem będzie garnek kempingowy ze stali nierdzewnej. Jest on dostępny w dwóch rozmiarach: trzy i pięć litrów. Oprócz trwałego materiału, garnki ze stali nierdzewnej są lekkie i łatwe do czyszczenia. Posiadają również składany uchwyt na zawiasach i zamykaną pokrywę. Zakup garnka ze stali nierdzewnej to świetny pomysł na piesze wycieczki lub biwakowanie, ponieważ ułatwi to czyszczenie, a sam garnek będzie znacznie bardziej wytrzymały niż lżejszy garnek kuty lub aluminiowy.

Chociaż stal nierdzewna może być droższa od aluminium, jest ona odporna na wysokie temperatury i zapobiega poparzeniom. W przeciwieństwie do aluminium, stal nierdzewna jest również nieporowata, co oznacza, że jest bardziej odporna na plamy i rdzę. Ma ona również doskonałe właściwości termiczne, co oznacza, że tłumi zmiany temperatury podczas gotowania. Nawet jeśli temperatura znacznie się zmieni, stal nierdzewna pozostanie nieskazitelna przez długi czas. A dzięki garnkowi na ognisko ze stali nierdzewnej możesz mieć pewność, że Twoje jedzenie jest bezpieczne od ognia.

Garnek tytanowy

Jeśli szukasz najtrwalszych i najlżejszych naczyń na rynku, prawdopodobnie słyszałeś o tytanie w garnkach na ognisko. Choć waga tytanu sprawia, że trudniej jest go przenosić niż garnki aluminiowe, warto wziąć go pod uwagę, ponieważ tytanowe naczynia są do 45% lżejsze. Według Outdoor Gear Lab, tytanowe naczynia są nawet o 150% bardziej wytrzymałe niż anodyzowane aluminium. To znaczna oszczędność wagi.

Tytan jest najlżejszym metalem na ziemi, ale bardzo szybko się nagrzewa, a zbyt wysoka temperatura może uszkodzić materiał. Dlatego z tytanem należy obchodzić się wyjątkowo ostrożnie podczas używania gorącego ognia. Tytan jest niezwykle trwały, jeśli jest używany prawidłowo. Poniższe wskazówki zapewnią, że Twój tytanowy garnek będzie bezpieczny i trwały.

Podobne Tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Związane stanowiska