020500461 1210x423 - Garnki emaliowane - cechy i zalety

Garnki emaliowane – cechy i zalety

Garnki emaliowane są znane i cenione od pokoleń. Od kilku lat przeżywają renesans, budząc zainteresowanie nie tylko tradycjonalistów ale też użytkowników nowoczesnych płyt indukcyjnych. Ich niepodważalną zaletą jest funkcjonalność i wytrzymałość, co gwarantuje satysfakcję na lata.

Cechy charakterystyczne

Współczesne naczynia emaliowane są trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Powłoki ceramiczne mają wysoką odporność na zarysowania i ścieranie, a także na promienie UV. Emalii nie możemy szorować ostrym skrobakiem, ale współczesne garnki dobrze znoszą kontakt ze zmywarką. Naczynia emaliowane dzięki szklistej powierzchni są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości bez potrzeby polerowania i przy użyciu jedynie delikatnego płynu do mycia naczyń.

Emalia zabezpiecza je przed korozją, jest kwasoodporna, nie pochłania zapachów i smaków, ani nie wchodzi w reakcje ze składnikami pożywienia, zapewniając zdrowe gotowanie, również dla dzieci i alergików. Szczelna powłoka zapobiega ponadto  gromadzeniu się bakterii i zanieczyszczeń.

Naczynia emaliowane doskonale przewodzą i utrzymują ciepło. Z powodzeniem mogą służyć do gotowania na wszystkich rodzajach płyt grzewczych a także pieczenia w piekarniku (brytfanny).

IMG 0429PWD 1030x773 - Garnki emaliowane - cechy i zalety

Garnki emaliowane a indukcja

Garnki emaliowane wykonane są z żeliwa pokrytego bardzo wytrzymałą emalią. Żeliwo reaguje na pole magnetyczne wytwarzane przez płytę indukcyjną, dzięki czemu zachodzi proces przemiany energii elektrycznej na energię cieplną. Dlatego też naczynia tego typu z powodzeniem sprawdzą się w użytkowaniu na płytach indukcyjnych. Jeśli nie jesteśmy pewni czy garnek który wybraliśmy można stosować na kuchenkach indukcyjnych, wystarczy sprawdzić oznaczenia producenta – piktogram informujący o możliwości stosowania garnków na płycie indukcyjnej to symbol przypominający szlaczek z kilkoma pętelkami zwykle umieszczone na dnie naczynia. Możemy też przyłożyć do jego dna magnes. Garnki indukcyjne przyciągają go do siebie.

Niezwykle ważne jest, aby garnek emaliowany na indukcję posiadał zupełnie płaskie dno. Wiele kuchenek nie będzie działało, jeśli garnki indukcyjne idealnie nie będą przywierały do jej powierzchni.

Warto ponadto zwrócić uwagę na rozmiar garnka na indukcję. Aby kuchenka działała prawidłowo należy używać garnków o rozmiarze dopasowanym do rozmiaru pola indukcyjnego. Problem z wielością garnków rozwiązuje płyta z sensorami na całej jej powierzchni lub zakup kompletu garnków emaliowanych o różnych rozmiarach.

Nowoczesne garnki indukcyjne są de facto garnkami wielofunkcyjnymi, a to oznacza, że oprócz płyty indukcyjnej mogą być wykorzystane zarówno na kuchence elektrycznej, jak i gazowej.

0205002647 1030x773 - Garnki emaliowane - cechy i zalety

Design

Garnki emaliowane dzięki pokrywaniu powłoką emaliowaną dają nieograniczone możliwości ich zdobienia. Oferowane są w szerokiej gamie wzorów i kolorów, co pozwala dobrać naczynie odpowiednie do własnego gustu oraz kolorystyki kuchni. Powłoka emaliowana jest odporna na działanie promieni UV, a naczynie zachowuje kolor na długie lata. Garnki emaliowane często mają tradycyjny wygląd, zdobienia odwołujące się do sztuki ludowej i folkloru, dzięki czemu kojarzą się ze swojską, tradycyjną kuchnią.

Nowe serie garnków odbiegają jednak znacznie od tradycyjnego designu zachwycając opracowanymi wzorami i odważną kolorystyką.

IMG 0742PWD 1030x773 - Garnki emaliowane - cechy i zalety