Czy garnki emaliowane nadają się do gotowania na indukcji Silesia

Garnki emaliowane w nowoczesnej kuchni – czy można używać ich na płycie indukcyjnej

Gotowanie na kuchence indukcyjnej ma wiele zalet. Sprzęt ten doskonale prezentuje się w nowoczesnych, eleganckich kuchniach. Ponadto pozwala na szybsze przyrządzenie potraw i nie niszczy garnków, które często tracą swoje walory wizualne z powodu przypalania ogniem. Jest także bezpieczniejszy niż urządzenia gazowe. Korzystając z indukcji, nie musisz obawiać się poparzenia ogniem lub spalenia ręcznika kuchennego czy łapki do gotowania. Przypadkowe włączenie kuchenki nie jest niebezpieczne, ponieważ nie powoduje jej nagrzania, o ile nic na niej nie stoi.

Garnki na kuchenkę indukcyjną

Kupując garnki, pamiętaj, aby zawsze zapoznać się z ich instrukcją. Jeśli szukasz naczyń, które dobrze sprawdzą się na kuchence indukcyjnej, postaw na garnki emaliowane, które pasują do każdego rodzaju urządzeń. Dla osób, które mniej czasu spędzają w kuchni, najlepsze są garnki na luz, z kolei dla poświęcających gotowaniu znaczną część dnia dobre okażą się kolekcje składające się z 6 lub nawet 8 elementów.

Garnki emaliowane w kwiaty kolekcja Dream Silesia

Zalety używania garnków emaliowanych na płycie indukcyjnej

Garnki emaliowane to połączenie tradycji z nowoczesnością. Choć możesz pamiętać je z czasów dzieciństwa, dziś wciąż naczynia te wpasowują się w nowoczesne trendy, pozwalając na zdrowe i ekologiczne odżywianie. Obecnie coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je. Trzeba jednak pamiętać, że oprócz kupowania bogatych w składniki odżywcze produktów istotny jest także sposób ich przygotowania. Szklista powłoka chroni potrawy przed dostaniem się do nich niebezpiecznych związków metali, które mogą reagować z niektórymi składnikami. Jest ona także bakteriostatyczna, co oznacza, że chroni wnętrze naczynia przed rozmnażaniem się drobnoustrojów. Ponadto naczynia te są odpowiednie dla alergików, ponieważ nie powodują reakcji uczuleniowych.

Akcesoria z drewna,silikonu,bambusa i nylonu nie uszkodzą emalii

Gotowanie w garnkach emaliowanych to także dbałość o najwyższą jakość smaku i zapachu potrawy. Jedzenie dzięki emalii zachowuje swoje właściwości i nie pochłania innych aromatów. Pozwoli Ci to na przygotowanie doskonałego obiadu czy poczęstunku dla gości. Naczynia te gwarantują oszczędność czasu i dobrą organizację podczas przyrządzania posiłków. Nagrzewają się znacznie szybciej niż garnki wykonane z innych materiałów. Ponadto ciepło rozchodzi się w nich równomiernie, dzięki płaskiemu dnu i korpusowi ze stali, który ułatwia przewodzenie ciepła.

Garnki emaliowane są łatwe w utrzymaniu czystości nie tylko ze względu na gładką powierzchnię, ale również, dlatego że bez obaw możesz włożyć je do zmywarki. Uważaj jednak przy tym, by nie obijały się o inne naczynia oraz sztućce, ponieważ to może uszkodzić ich powłokę.

Nie tylko do gotowania — inne zastosowania garnków emaliowanych

Garnki emaliowane wykorzystasz nie tylko do gotowania, ale również jako elementy dekoracyjne w Twojej kuchni. Wystarczy, że powiesisz je na haczykach lub postawisz na blacie, aby dodać ciepła i uroku wnętrzu. Jeśli zależy Ci na dodaniu mu świeżości, wybierz wiosenne wzory z kwiecistymi motywami, np. tulipanami lub chabrami.

Garnek emaliowany Silesia Rybnik kremowy 4,8 L dekoracja tulipany

Garnki emaliowane kolekcja Chabry Silesia Rybnik