Gdzie można używać szklanego garnka do gotowania?

Gdzie można używać szklanego garnka do gotowania?

Jeśli zastanawiasz się, “Gdzie mogę użyć szklanego garnka do gotowania?”, to dobrze trafiłeś. Szklane garnki mają kilka różnych zastosowań, a w tym artykule dowiesz się, których z nich powinieneś używać w poszczególnych obszarach kuchni. Niezależnie od tego, czy planujesz używać szklanego naczynia w piekarniku, kuchence mikrofalowej czy zmywarce, znajdziesz tu wiele przydatnych wskazówek, które pomogą Ci wybrać odpowiednie naczynie.

Piekarnik

Szklany garnek do gotowania to wszechstronne naczynie, które można używać w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na kuchence. Materiał ten pozwala kucharzowi śledzić postępy w przyrządzaniu potrawy bez zakłócania jej temperatury. Szklany garnek ułatwia także sprawdzenie, czy potrawa równomiernie się przyrumienia. Szklanej patelni można również użyć do pieczenia kurczaka. W większości przypadków szklane garnki są bezpieczne dla piekarnika.

Kolejną zaletą szklanych garnków jest to, że są one całkowicie wolne od zapachów i smaków. Ponieważ szkło nie pochłania żadnych zapachów ani smaków, można ich używać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki lub zamrażarki. Dzięki temu potrawy znacznie dłużej utrzymują ciepło. Kolejną zaletą szklanych naczyń jest ich niska cena. Garnki szklane mogą służyć przez wiele lat, jeśli się o nie odpowiednio dba. Jakość i marka szklanego garnka decydują o jego trwałości i wydajności.

Kuchenka mikrofalowa

Jeśli posiadasz kuchenkę mikrofalową, powinieneś wiedzieć, że szklany garnek się nie stłucze. Jest ono wykonane ze specjalnych materiałów, które przepuszczają promieniowanie elektromagnetyczne, nie powodując żadnych uszkodzeń znajdującej się w nim żywności. Jednak nie wszystkie szklane naczynia nadają się do mikrofalówki. Istnieje kilka wskazówek, których należy przestrzegać, aby uniknąć problemów związanych z gotowaniem w kuchence mikrofalowej z użyciem szkła. Oto niektóre z nich:

Po pierwsze, należy zachować ostrożność podczas obchodzenia się ze szklanymi naczyniami. Nie należy gotować w mikrofalówce niczego, co zawiera pęcherzyki powietrza lub kieszenie powietrzne. Takie kieszenie powietrzne mogą się rozszerzyć i potłuc pod wpływem wysokiej temperatury. Kolejną ważną wskazówką jest unikanie używania zimnego szkła. Przed wystawieniem na działanie ciepła należy wyjąć je z lodówki lub zamrażarki. Można również podgrzewać w kuchence mikrofalowej szklane naczynia, jeśli nie są porysowane lub nie mają na powierzchni drobnych kieszonek powietrznych.

Mycie w zmywarce

Szkło Pyrex można myć w zmywarce, ale należy uważać na delikatne naczynia. Niektóre rodzaje szkła wypaczają się lub niszczą pod wpływem detergentów. Nie należy używać mydła do mycia szklanych garnków, szklanych patelni ani kamionki. W zależności od producenta może być konieczne ich namoczenie, aby usunąć przywierające do nich jedzenie. Unikaj wkładania tych przedmiotów do zmywarki, jeśli są wykonane z kryształu ołowiowego, który może przeniknąć do wody podczas mycia. Można je również wkładać do zmywarki, ale należy przestrzegać instrukcji producenta, aby nie uszkodzić naczyń.

W zmywarce do naczyń stosuje się detergenty silniejsze niż te używane do mycia ręcznego. Zawierają one silne substancje chemiczne, które usuwają uporczywe plamy i resztki jedzenia. Jednak wysoka temperatura stosowana podczas mycia naczyń może uszkodzić niektóre delikatne przedmioty. Może ona zdzierać powłokę ochronną z garnków, pozostawiając na nich luźne uchwyty lub wgniecenia. W zmywarkach można używać szklanych garnków, ale należy je stosować wyłącznie do powierzchni nieprzywierających.

Czytaj również:   Jak używać garnka granitowego?

Nadaje się do mikrofalówki

Szklana patelnia Hemoton jest jednym z najbardziej uniwersalnych rodzajów naczyń kuchennych. Jest również jednym z najmniejszych na tej liście. Oprócz swojej wszechstronności, Hemoton jest również przystępny cenowo i dostępny w kilku rozmiarach. Co więcej, jest wykonany ze szkła, które jest bezpieczne do używania w kuchence mikrofalowej. Warto również sprawdzić rozmiar garnka. Niektóre modele są wyposażone w pokrywkę, ale jeśli nie masz pewności co do tego aspektu, najlepiej kupić taki, którego uchwyt nie jest gorący.

Przed zakupem jakiegokolwiek szklanego naczynia należy je dokładnie ocenić. Większość szklanych naczyń ma symbol lub etykietę informującą o ich bezpieczeństwie podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Ponadto należy unikać używania szklanych słoików, gdy są jeszcze zimne, ponieważ spowoduje to nadmierne obciążenie struktury szkła. Podobnie, nie należy nigdy podgrzewać w mikrofalówce szkła malowanego lub barwionego. Istnieją jednak przypadki, w których przedmioty te nie powinny być używane w mikrofalówce.

Bezołowiowe

Jeśli obawiasz się, że ołów może przeniknąć do żywności, rozważ zakup szklanego garnka bezołowiowego. Używane szklane garnki mogą zawierać śladowe ilości ołowiu, ale nowsze, niewydzielające go elementy są dobrym wyborem dla zdrowia Twojej rodziny. Szklane naczynia są bezpieczniejsze niż plastikowe, nie pochłaniają silnych zapachów i nie reagują z kwaśnymi potrawami. Ponadto jest nieporowate, więc można go bezpiecznie używać na kuchence, w piekarniku, a nawet w zamrażarce. Można również znaleźć bezołowiowe naczynia kuchenne z nieporowatego materiału ceramicznego, takie jak Arcoroc x Nobilta Blooming Glass Dutch Oven Casero.

To samo dotyczy niewykończonych naczyń kuchennych. Choć plastikowe garnki mogą wydawać się atrakcyjne, zawierają niebezpieczne substancje, które przenikają z plastiku podczas podgrzewania. Podwyższony poziom aluminium został powiązany z chorobami krwi, w tym z ALS i chorobą Parkinsona. Jeśli jednak aluminiowe rdzenie w garnku nie mają kontaktu z żywnością, nic Ci nie grozi. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem są garnki z bezołowiowego szkła.

Bezpieczne użytkowanie na szklanych płytach kuchennych

Używanie patelni żeliwnej na kuchence ze szklanym blatem jest możliwe, ale należy upewnić się, że zewnętrzna strona patelni jest dobrze wyczyszczona. W przeciwnym razie może ona porysować szklaną powierzchnię. Ważne jest również, aby nie upuścić patelni, ponieważ jest ona ciężka. Należy upewnić się, że patelnia jest stawiana delikatnie, aby nie ślizgała się po płycie grzewczej. Naczynia żeliwne są znane z tego, że rysują szklane powierzchnie, ale w rzeczywistości są całkiem bezpieczne.

Kompatybilność z indukcją odnosi się do sposobu, w jaki naczynia kuchenne zostały wykonane, aby pasowały do kuchenki ze szklanym blatem. W pełni kompatybilne naczynia mają szerokie, płaskie dno i łagodne zaokrąglenia ścian bocznych. Użycie magnesów to prosty sposób na sprawdzenie, czy naczynie jest kompatybilne. Jeśli nie posiada ona tych cech, prawdopodobnie nie jest kompatybilna. W razie wątpliwości należy rozważyć zakup naczyń z powierzchnią ze szkła hartowanego lub ze szklanym dnem.

Podobne Tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Związane stanowiska