Garnek emaliowany na gaz i indukcję Silesia Rybnik Kokoszka Smakoszka

Indukcja? Czemu nie!

Obecnie każdy z nas szuka sposobów, by ułatwić sobie codzienne czynności, dlatego coraz częściej decydujemy się na nowoczesne rozwiązania, dzięki którym zaoszczędzimy czas i energię. Jednym z takich rozwiązań niewątpliwie są płyty indukcyjne, a co za tym idzie garnki na indukcję.

Ostatnio bardzo popularne stały się kuchenki indukcyjne, które zastępują tradycyjne kuchenki gazowe. Płyty indukcyjne posiadają wiele zalet, m.in. gotuje się na nich szybko (w porównaniu do innych kuchenek pozwalają skrócić czas gotowania nawet do 30%), bezpiecznie (ciepło wytwarzane jest w umieszczonym na kuchence naczyniu, więc po jego zdjęciu płyta pozostaje chłodna lub delikatnie ciepła, przez co ryzyko poparzenia jest mniejsze) i oszczędnie (pozwalają na mniejsze zużycie energii nawet do 25%). Z racji tych zalet wzrosło zainteresowanie płytami indukcyjnymi, a co za tym idzie naczyniami przeznaczonymi na indukcję.

Zestaw garnków emaliowanych ze szklanymi pokrywami Silesia Rybnik Zośka morski 8 elementów

 

Czy garnki emaliowane nadają się na indukcję?

Gotowanie na indukcji związane jest z wykorzystaniem powstałego pola elektromagnetycznego, które wytwarzane jest przez cewki znajdujące się w kuchence  Jednak, aby taki garnek na nie zareagował, musi być wykonany z odpowiedniego materiału, tj. takiego, który ma właściwości ferromagnetyczne. Korpus naczyń emaliowanych wykonany jest ze stali, a więc z materiału, który jest ferromagnetykiem. Dlatego też emaliowane naczynia z powodzeniem mogą być używane na kuchence indukcyjnej.

Aby mieć pewność, że garnek jest dobry na indukcję, należy zwrócić uwagę na jego:

  • oznaczenie – każde naczynie przeznaczone do indukcji powinno posiadać specjalne oznaczenie producenta. Takie oznaczenie znajdziemy na spodzie garnka lub na jego opakowaniu. Sami również możemy sprawdzić, czy dane naczynie nadaje się na indukcję. Najłatwiejszym sposobem na sprawdzenie ferromagnetycznych właściwości garnka jest przyłożenie magnesu do jego dna. Jeżeli magnes się przyczepi to znak, że dane naczynie zadziała na płycie indukcyjnej.
  • dno – idealnie płaskie dno, które dobrze przylega do płyty, pozwala na prawidłowy odczyt garnka i właściwą pracę kuchenki indukcyjnej.
  • średnicę – w kuchenkach indukcyjnych wytyczone są pola grzewcze, do których należy dopasować średnicę naczyń. Jeżeli dno garnka będzie wystawało poza wyznaczone pole, płyta może się nie uruchomić. Są również płyty, które posiadają sensory grzewcze na całej powierzchni – wtedy garnek możemy ustawić w dowolnym miejscu.

garnek emaliowany na gaz i indukcję z pokrywą szklaną Silesia Rybnik Zośka szary 3,0 L

Pełne zalet garnki emaliowane

Naczynia emaliowane goszczą w większości polskich domów, ale również doceniane są za granicą. Wybieramy je nie tylko ze względu na możliwość używania na kuchenkach indukcyjnych, ale też z uwagi na ich pozostałe właściwości.

  • są bezpieczne dla zdrowia – emaliowane naczynia i akcesoria nie zawierają niklu, dlatego zalecane są do przygotowywania posiłków dla dzieci i alergików,
  • łatwo je utrzymać w czystości za sprawą gładkiej powierzchni emalii,
  • są trwałe, a także odporne na korozję,
  • na długo zachowują swój piękny kolor i wygląd,
  • są higieniczne – gładka i szczelna powłoka emalii uniemożliwia gromadzenie i rozmnażanie się bakterii,
  • nie wchodzą w reakcje z jedzeniem, dlatego mogą służyć do gotowania, jak i przechowywania nawet kwaśnych potraw,
  • są lekkie, poręczne i wygodne w użytkowaniu,

Emaliowane garnki marki Silesia Rybnik to naczynia, które towarzyszą nam od pokoleń, gdyż ich odpowiednie użytkowanie zapewnia trwałość na długie lata. Dziś emaliowane naczynia budzą zainteresowanie nie tylko tradycjonalistów, ale i użytkowników nowoczesnych płyt indukcyjnych. Swoją popularność zyskały więc nie tylko ze względu na swój pokoleniowy charakter, ale też za sprawą ciekawego designu i wielofunkcyjności.