Jak przygotować przetowry w garnku do gotowania słoików?

Jak przygotować przetowry w garnku do gotowania słoików?

Przetwory to wspaniały sposób na delektowanie się domowym posiłkiem, ale być może zastanawiasz się, jak przygotować przetwory w słoiku. Ten artykuł wyjaśnia podstawy, w tym jak zrobić dżem w słoiku, jak przechowywać przetwory i jak zapobiegać przypalaniu podczas konserwowania. Dowiesz się również, w jaki sposób najlepiej używać słoika.

Jak przygotować przetwory w szybkowarze?

Za pomocą szybkowaru można przygotować pyszne domowe dżemy i konfitury. Do przygotowania porcji potrzebujesz jedynie żywności, którą chcesz zakonserwować oraz słoików. Najpierw należy umyć słoiki gorącą wodą z mydłem. Jeśli to możliwe, osusz pokrywki. Następnie umieść słoiki do góry dnem na blasze do pieczenia i włóż je do rozgrzanego piekarnika. Ustaw temperaturę między 160 a 180oC. Po 15 minutach wyjmij słoiki z piekarnika i przelej gorącą konfiturę do żaroodpornego dzbanka. Nie napełniaj ich po brzegi, ponieważ do słoików mogą dostać się bakterie.

Zacznij od postawienia słoików i pokrywek awersem do góry na czystej powierzchni. Wypełnić słoiki do połowy przygotowaną potrawą. Umieścić słoiki w konserwatorze i pozostawić do ostygnięcia – te dane są udostępnione przez portal centrumoswietleniowe.pl. Można też użyć stojaka do konserw umieszczonego wewnątrz konserwatora. Upewnij się, że słoiki są całkowicie suche przed napełnieniem ich przygotowaną potrawą. Używać lejka o szerokich otworach lub przelewać przygotowaną potrawę do słoików. Zachowaj ćwierć cala wolnej przestrzeni pomiędzy słoikiem a brzegiem, aby zapobiec pękaniu słoików.

Jak zrobić dżem w szybkowarze

Używanie szybkowaru to wygodny sposób na przyrządzanie dżemów i galaretek. Można to robić w trakcie gotowania dżemu. Po zakończeniu gotowania można napełnić słoiki, pozostawiając około 1/4 cala przestrzeni między słoikami do uszczelnienia. Po zakończeniu gotowania dżem można przechowywać w lodówce przez miesiąc lub dłużej.

Istnieje kilka prostych sposobów na obliczenie proporcji cukru. Najpierw zważ owoce. Usuń wszystkie zbędne elementy. Następnie umyj je i osusz. Musisz zważyć owoce, a następnie usunąć z nich wszystkie zbędne kawałki. Pozwoli to obliczyć odpowiednią ilość cukru. Proporcja cukru może wynosić od 40 do 70 procent masy owocu. Po zważeniu wszystkiego postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w przepisie.

Czytaj również:   Jakie zastosowanie można znaleźć dla garnka 15 litrowego?

Jak przechowywać przetwory w słoiku?

Jeśli zamierzasz robić przetwory w słoiku, musisz wiedzieć o kilku rzeczach. Po pierwsze, odpowiednie naczynie jest niezbędne do przeprowadzenia procesu konserwowania. Upewnij się, że posiadasz szeroki, głęboki garnek do tego celu. Dla bezpieczeństwa umieść na dnie garnka okrągły stojak lub ścierkę kuchenną. Podczas przygotowywania przetworów wybieraj sprawdzone przepisy i w miarę możliwości korzystaj ze świeżych produktów.

Następnie wysterylizuj słoiki i umieść je na stojaku do suszenia. Nie przeszkadzaj słoikom podczas procesu nastawiania. Upewnij się, że pokrywki słoików są lekko zakrzywione. Po zakończeniu procesu, słoiki należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku miesięcy. Aby przygotować dżem przy użyciu słoika, postępuj zgodnie z poniższymi prostymi krokami:

Jak zapobiegać przypalaniu w szybkowarze?

Jedną z najczęstszych przyczyn niezadowalającego smaku dżemu, galaretki lub konfitury jest nieprzestrzeganie instrukcji. Jeśli masz ten problem, nie powinieneś przyspieszać procesu. Zamiast tego należy podgrzewać składniki do momentu, aż osiągną temperaturę żelowania, a następnie ostrożnie przelewać je do gorących słoików. Pozostawić około ćwierć cala wolnej przestrzeni, a następnie przykryć słoiki uprzednio ugotowaną pokrywką. Przetwarzać przez czas podany w oryginalnym przepisie.

Po przetworzeniu uważać, aby słoiki nie dotykały się wzajemnie, gdyż mogą się stłuc. Ustawić słoiki na powierzchni odpornej na wysoką temperaturę, z dala od przeciągów i otwartych okien. Jeśli konserwujesz na zewnątrz, pamiętaj, że jedzenie będzie bardzo gorące, więc nie pozwól, aby stało na stole lub blacie. Należy używać stołu lub ręcznika. Unikaj ustawiania słoików zbyt blisko siebie, ponieważ spowoduje to słabe uszczelnienie.Podobne Tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Związane stanowiska