Jaki komplet garnków kupić do nowego mieszkania?

Nowe mieszkanie oznacza zakupy. Również te, dotyczące wyposażenia kuchni. Jeżeli zależy nam na możliwości przyrządzania wartościowych posiłków dla całej rodziny, skupmy się na wyborze najodpowiedniejszego kompletu garnków. Bez wątpienia będzie to zestaw składający się z kilku elementów, pozwalających na obróbkę dań różnymi metodami. W czym gotować, smażyć, dusić i podgrzewać dania? Podpowiadamy!

Ile elementów powinien mieć komplet garnków?

Liczba garnków w zestawie nie musi być uzależnione wyłącznie od tego, dla ilu osób gotujesz. Tak naprawdę, im więcej garnków, tym większa szansa na dopasowanie któregoś z nich do objętości przyrządzanego dania. Z drugiej strony, jeśli masz ograniczony budżet, to lepiej kupić mniej garnków, za to lepszej jakości. Posłużą Ci one dłużej i zapewnią doskonałą obróbkę termiczną wszystkich potraw.

Największą popularnością wśród kupujących cieszą się komplety garnków:

  • 4-elementowe,
  • 6-elementowe,
  • 8-elementowe.

W każdym z nich znajdują się przede wszystkim klasyczne garnki z pokrywkami, różniące się głównie pojemnością. Ta jest różna i zależy od producenta oraz serii. Zazwyczaj wyróżniamy garnki o pojemności 1,5 litra, 2 litry, 2,5 litra czy 5 litrów. Do garnków załączone są pokrywki o pasujących średnicach, a czasem też nakładki do gotowania na parze. Na pewno warto wybrać zestaw, w którym przynajmniej jeden garnek to rondel z długim, solidnym uchwytem, który wygodnie leży w dłoni.

Konstrukcja garnków – co jest najważniejsze?

Jeżeli chodzi o konstrukcję garnków, to ma ona ogromne znaczenie dla tempa i jakości gotowania, jak również wygody kucharza. Zacznijmy od uchwytów, które powinny gwarantować pewny, mocny chwyt bez ryzyka wyślizgnięcia się z dłoni. Najlepiej, kiedy uchwyty nie nagrzewają się, w przeciwnym razie musisz pamiętać o korzystaniu z rękawic kuchennych.

Czytaj również:   Jaki wybrać garnek - do gotowania na parze?

Garnki powstają z różnych materiałów, dlatego w sprzedaży znajdziesz:

  • komplety garnków stalowych – są stosunkowo tanie, odporne na zarysowania i rdzę, neutralne dla żywności, przeznaczone do mycia w zmywarce. ich wadą jest duża waga i to, że nagrzewają się stosunkowo wolno,
  • komplety garnków aluminiowych – mają bardzo dobre przewodnictwo cieplne, szybko się nagrzewają i nie przypalają potraw. trzeba jednak uważać, bo mogą wchodzić w reakcje z kwaśną żywnością, a także rysować się,
  • garnki emaliowane – klasyczny design i forma tych lekkich garnków może kusić – zwłaszcza że są one uważane za jedne z najzdrowszych. Jednak pamiętaj, że nie lubią zmian temperatur, a potrawy mogą w nich przywierać.

W sprzedaży są także garnki żeliwne, jednak raczej nie wybieramy ich jako głównych garnków do gotowania, lecz decydujemy się na jeden rondel czy wok to specjalnych potraw.

Inne ważne cechy garnków

Na koniec zastanów się jeszcze, nad jakimi funkcjonalnościami garnków najbardziej Ci zależy. Czy mają być przeznaczone do użytkowania na gazie, czy indukcji? Czy chcesz je myć w zmywarce? A może wkładać do piekarnika? To wymaga bardziej szczegółowe przyglądnięcia się specyfice produktów i sugestii producenta.

Podobne Tematy
Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Związane stanowiska