Jeśli regularnie gotujesz w domu, warto zainwestować w 15-litrowy garnek do gotowania. Ten garnek nie tylko pomieści więcej jedzenia niż inne rodzaje garnków, ale również można go myć w zmywarce! Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej są niezwykle trwałe i nie wchodzą w reakcje, co czyni je idealnym wyborem do Twojej kuchni. Oto kilka innych powodów, dla których warto w nie zainwestować:
Garnki ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcje chemiczne
Garnki ze stali nierdzewnej są idealne do pieczenia, gotowania i smażenia, ponieważ nie wchodzą w reakcje z żywnością. Brak reaktywności jest również wielką zaletą, ponieważ nie wchodzi ona w reakcję z chemikaliami zawartymi w żywności, co sprawia, że jest to bezpieczniejszy wybór dla Twojej rodziny. Ze względu na brak reaktywności jest nietoksyczny i wolny od wypłukiwania substancji chemicznych, a nieprzywierająca powierzchnia ułatwia przenoszenie potraw.
Ze względu na swoją niereaktywność stal nierdzewna może być używana w każdej części kuchni, z wyjątkiem piekarnika. Niereaktywne materiały, z których wykonane są naczynia kuchenne, to ceramika szkliwiona, stal nierdzewna i szkło. Inne materiały, które nie są reaktywne, to aluminium pokryte emalią i szkło. Żywność wchodzi w reakcję z metalami reaktywnymi, w tym z aluminium i żeliwem, które są doskonałymi przewodnikami ciepła. Naczynia ze stali nierdzewnej nie reagują z kwasami i są bezpieczne dla wszystkich rodzajów gotowania.
Jest trwały
Jeśli chodzi o garnki do gotowania, 15-litrowy rozmiar jest doskonałym wyborem. Garnki All-Clad objęte są dożywotnią ograniczoną gwarancją, która obejmuje wady materiałowe i produkcyjne. Jeśli kiedykolwiek będziesz musiał zwrócić garnek, All-Clad pokryje koszty przesyłki, a serwis firmy jest wyjątkowy. Produkty tej firmy cieszą się opinią trwałych, a wielu klientów wymieniało swoje garnki po 20 lub 30 latach.
Stal nierdzewna klasy Premium charakteryzuje się wysoką zawartością niklu i chromu, co zapewnia doskonałe przewodnictwo cieplne. Z garnków z rdzeniem z żelaznej stali nierdzewnej można korzystać nawet na kuchence indukcyjnej. Grube warstwy wewnętrzne z aluminium mają antypoślizgową powierzchnię, co praktycznie eliminuje powstawanie gorących punktów. Do mocowania uchwytów, które w 70 procentach pochodzą z recyklingu, użyto nitów ze stali nierdzewnej. Można je również myć w zmywarce.
Łatwo się czyści
Można się zastanawiać, czy naprawdę tak trudno jest wyczyścić 15-litrowy garnek do gotowania. Przecież powłoka jest łatwa do usunięcia. Powierzchnia tych garnków jest pokryta nieprzywierającym materiałem teflonowym, który ułatwia ich czyszczenie. Powłoka ta może jednak skrócić żywotność garnka. Powłoki nieprzywierające są często wykonane z kwasu perfluorooktanowego, który jest uważany za czynnik rakotwórczy.
Aby usunąć uporczywe przypalone potrawy z patelni z powłoką nieprzywierającą, można użyć skrobaczki do naczyń lub namoczyć garnek w wodzie z mydłem. Można użyć szczotki do szorowania lub małych kamyków. Użycie skrobaczki do garnków jest dobrym pomysłem, ale ta metoda wymaga większej ostrożności. Przypalone jedzenie będzie wymagało kilku etapów czyszczenia, w tym wielokrotnego namaczania w wodzie.
Nadaje się do mycia w zmywarce
Nadający się do mycia w zmywarce 15-litrowy garnek do gotowania ma dwie zalety. Po pierwsze, jest łatwy w czyszczeniu, a po drugie, posiada powłokę antyreaktywną. Ciepła woda z mydłem może z łatwością usunąć większość cząstek jedzenia. Dzięki trwałej konstrukcji można go myć w zmywarce, a jego pokrywa jest antypoślizgowa. Kolejną zaletą powłoki nieprzywierającej jest to, że zatrzymuje ona ciepło i wilgoć podczas gotowania. Ponadto, obręcz ze stali nierdzewnej wokół pokrywy pomaga utrzymać ją chłodną w dotyku.
Garnek o pojemności 15 litrów jest łatwy do czyszczenia dzięki powłoce ceramicznej Neoflam. Powłoka ta zapewnia całkowitą zdolność do uwalniania żywności, dzięki czemu czyszczenie jest bardzo proste. Konstrukcja ze stali nierdzewnej oznacza również, że garnek wytrzyma cykle mycia w zmywarce, a trójwarstwowa konstrukcja zapewni mu trwałość przez długi czas. Można ją myć w zmywarce, a dzięki dożywotniej gwarancji nie musisz się martwić o odpryskiwanie lub utratę powłoki nieprzywierającej.
Jest ciężki
Piętnastolitrowy garnek do gotowania może wydawać się duży, ale kilka kluczowych cech sprawia, że jest to opłacalny zakup. Cechy te obejmują wytrzymałe dno, aluminiowy rdzeń biegnący wzdłuż boku oraz izolowaną krawędź. Połączenie tych cech sprawia, że garnek jest trwały i bezpieczny dla wszystkich rodzajów gotowania. Kolejną ważną cechą są obszerne uchwyty, które pozwalają na łatwe podnoszenie i manewrowanie garnkiem. Zaokrąglona krawędź ułatwia wylewanie płynów po zakończeniu gotowania.
Podobne Tematy