Który model garnka WOK najlepiej kupić?

Który model garnka WOK najlepiej kupić?

W tym artykule zastanowimy się, na co zwrócić uwagę przy zakupie garnka WOK. Ten artykuł skupia się na podstawach, takich jak materiał i cechy, i nie będzie Cię wprowadzał w błąd co do najnowszych trendów. Materiały, z których wykonane są garnki WOK, obejmują stal węglową, żeliwo i wstępnie sezonowane. W naszych porównaniach najlepszych modeli przyjrzymy się również markom, w tym Calphalon.

Stal węglowa

Stal węglowa jest niezwykle uniwersalnym materiałem. Jest w stanie wytrzymać wysokie temperatury i może być używana na różnych rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych. A dzięki materiałowi, z którego jest wykonana stal węglowa, równomiernie rozprowadza ciepło, co pozwala zachować więcej składników odżywczych w potrawach. Ponadto stal węglowa nie powoduje odbarwienia zielonych warzyw podczas gotowania. W tym artykule omówimy trzy ważne aspekty garnka WOK ze stali węglowej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!

Właściwości nieprzywierające: Patelnie ze stali węglowej są śliskie, ponieważ metal jest naturalnie nieprzywierający, co ułatwia wrzucanie do nich jedzenia. Prawidłowo przyprawiony wok ze stali węglowej będzie wymagał mniej oleju podczas gotowania. A ponieważ stal węglowa jest naturalnie doprawiona, kolejne potrawy nie będą wymagały dodatkowego doprawiania. Dzięki temu stal węglowa jest doskonałym wyborem do smażenia, ponieważ nie traci swojego smaku.

Żeliwo

Jeśli chcesz przyrządzać dania w stylu chińskim, najlepszym wyborem będzie żeliwny garnek WOK. Są to te same patelnie, których używają profesjonalni szefowie kuchni. Wyjątkowo dobrze trzymają ciepło i są lekkie. Żeliwo nie wymaga specjalnej obróbki olejowej, aby nie przywierało, co czyni je idealnym wyborem do dań typu stir-fry. Jeśli szukasz bardziej przystępnej opcji, rozważ woki ze stali węglowej.

Inną opcją jest drewniana pokrywka do woka. Pokrywa ta pasuje do 14-calowego żeliwnego garnka WOK oraz do woka o podobnych rozmiarach. Pokrywa ta ma grubość 0,6 cala, więc utrzyma ciepło wewnątrz, zapewniając stałą temperaturę. Posiada również uchwyt ułatwiający podnoszenie. Pielęgnacja woka jest prosta: wystarczy umyć go ręcznie mydłem i ciepłą wodą. Uchroni to go przed zadrapaniami, otarciami i innymi uszkodzeniami spowodowanymi przez wilgoć.

Czytaj również:   Jakie zalety ma Garnek ciśnieniowy?

Wstępnie sezonowany

Garnek WOK wstępnie sezonowany to najlepszy wybór, jeśli chcesz zwiększyć trwałość swojego naczynia. Potrafi on wytrzymać wysokie temperatury przez długi czas i jest wykonany ze stali węglowej, która jest niezwykle wrażliwa na ciepło. Ponieważ jest wykonany ze stali węglowej, może wytrzymać wysokie temperatury, przekraczające 600 stopni Fahrenheita. A jeśli masz skłonność do wypadków, doskonałym rozwiązaniem jest garnek wstępnie sezonowany.

Wstępnie sezonowane naczynia posiadają powłokę, która zapobiega ich rdzewieniu. Żeliwo jest zwykle wstępnie sezonowane, ale nie dotyczy to wszystkich naczyń wstępnie sezonowanych. Po związaniu powłoki z metalem naczynie jest gotowe do użycia. W przypadku częstego używania garnków sezonowanych należy je ponownie sezonować. Jednak niektóre woki są wstępnie przygotowane i gotowe do użycia od razu po wyjęciu z opakowania.

Calphalon

Garnek WOK, znany również jako wok, to podstawowy element wyposażenia kuchni, który jest przeznaczony do smażenia i gotowania na wolnym ogniu. Jego płaskie dno zapewnia maksymalny kontakt ze źródłem ciepła, ale może również odbijać ciepło z powrotem do elementu. Oba rodzaje woka można używać na kuchenkach gazowych i elektrycznych, ale najlepiej używać woka z płaskim dnem na zachodniej kuchence elektrycznej.

Garnek WOK firmy Calphalon jest jednym z najlepszych przykładów nowoczesnego woka. Jego nieprzywierająca powierzchnia zapewnia doskonałą przewodność, a twardo anodyzowane wnętrze gwarantuje trwałość. Jego dwuwarstwowe wnętrze jest bezpieczne do gotowania delikatnych potraw i może być używany z drewnianymi lub nylonowymi naczyniami. Garnki WOK Calphalon można również myć w zmywarce. Wok Calphalon Signature Nonstick 12-Inch z płaskim dnem i pokrywą ma idealny rozmiar do smażenia.Podobne Tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Związane stanowiska