Rondel emaliowany Silesia Rybnik pastel błekit

Rozmiar ma znaczenie – czyli który garnek jest do czego?

Czym byłaby kuchnia bez porządnego, dużego garnka, w którym przygotujemy smakowity rosół? Jak obejść się bez praktycznej brytfanny, w której gotujemy aromatyczne i niezwykle soczyste mięsiwa? W czym podgrzać niewielką ilość mleka, czy sosu? Brytfanny, garnki, kubki oraz rondle emaliowane – każde z nich spełnia swoje określone zadanie w trakcie codziennych, kulinarnych zmagań. Nic więc dziwnego, że zarówno duże, jak i małe naczynia stanowią niezbędne wyposażenie każdej kuchni.

Rodzaje i rozmiary garnków

Nie tylko materiał wykonania, forma, waga oraz walory estetyczne mają znaczenie w przypadku doboru naczyń kuchennych. Równie istotny jest ich rozmiar, a co za tym idzie pojemność. Wybierając garnek należy zastanowić się do czego będzie służył – czy do przygotowania większej ilości zupy, czy też do podgrzania niewielkiej ilości mleka. Do czego najlepiej sprawdzają się poszczególne naczynia?

  • Kubki emaliowane – najczęściej mają pojemność 0,45 litra i można w nich podgrzać niewielką ilość mleka, zupy, sosu lub przestygłej już herbaty czy kawy. Kubek tego typu jest też niezbędny, gdy chcemy w nim roztopić masło lub czekoladę do wypieków – garnek nawet o litrowej pojemności jest do tego zadania po prostu za duży.

Kubek garnuszek emaliowany Silesia Rybnik Family Home

Ponadto kubki emaliowane sprawdzają się podczas wyjazdów na kolonię, biwak czy daleką wycieczkę. Naczynia te – w przeciwieństwie do szklanych – są trwałe, dlatego nie ulegną zniszczeniu w czasie drogi. Dodatkowo z powodzeniem można w nich podgrzewać zawartość nad ogniskiem, kładąc kubek na ruszcie.

  • Mały garnek emaliowany – nieco większy od kubka, zwyczajowo ma pojemność od 0,5 do 1,5 litra. To naczynie, w którym można odgrzać zupę dla dwóch osób, podgrzać pulpety z sosem, ugotować kilka jajek lub przyrządzić budyń. Garnuszki najczęściej wyposażone są w dzióbek, który znacznie ułatwia przelewanie zawartości. Podobnie jak kubek, garnek zwłaszcza o półlitrowej lub litrowej pojemności, sprawdzi się na biwakach, gdyż można w nim przygotować szybki posiłek na ruszcie.

Garnuszek z dzióbkiem i uszkiem biały emaliowany Silesia Rybnik polne kwiaty

  • Rondle emaliowane – to dość niskie naczynia o litrowej pojemności, wyposażone w dwa szerokie uchwyty lub długą rączkę, tzw. trzonek. Zwłaszcza ten ostatni element korzystnie wpływa na użytkowanie, gdyż zapewnia bezpieczną odległość podczas przelewania z rondla wrzącego sosu czy oleju. To zazwyczaj w rondlu smażymy potrawy w głębokim tłuszczu, bo jego wielkość i średnica stwarza ku temu idealne warunki. Dodatkowo rondel doskonale nadaje się do podgrzania sosów, czy mleka, a także podsmażenia warzyw i przygotowania gulaszu.

Rondel emaliowany z trzonkiem Silesia Rybnik maki 1 l

  • Garnki emaliowane o różnych pojemnościach – statystycznie każda kuchnia powinna być wyposażona w przynajmniej cztery garnki o różnych pojemnościach. W garnkach gotujemy makaron, zupy, jednogarnkowe potrawy i to od liczebności rodziny oraz wielkości dania, jakie chcemy wykonać, zależy jakiej pojemności garnek wybierzemy. Najmniejszy garnek powinien mieć co najmniej litr wielkości, największy, standardowy garnek emaliowany od 5 do 6 litrów.

Powidlak do pasteryzacji, gotowania, wekowania słoików i przetworów

  • Duże garnki do rosołu,bigosu i pasteryzacji- takie garnki mają pojemność od 8 do nawet 14 litrów! o naczynia do zadań specjalnych, przydatne nie tylko w gastronomii, ale też w domu – zwłaszcza do przygotowywania dużej ilości jedzenia na święta oraz rodzinne spotkania. W garnku emaliowanym, o dużej pojemności, można ugotować nie tylko rosół i zupy, ale sporą ilość bigosu. Duże garnki będą niezastąpione podczas sezonu na przetwory, bo z powiedzeniem można w nich zrobić powidła czy zagotować słoiki z zaprawami.

Duży garnek emaliowany do rosołu Silesia Rybnik kurki 10 l

  • Brytfanny emaliowanejedno z większych naczyń o owalnym kształcie. Brytfanna nazywana jest również gęsiarką, gdyż można w niej upiec nawet całego kurczaka, czy gęś. przygotowuje się głównie wymagające potrawy, które potrzebują nieraz kilkugodzinnego pieczenia w piekarniku.

Brytfanna emaliowana Silesia Rybnik

Potrawy przygotowywane w brytfannie prużą się w swoim własnym sosie, dlatego zyskują niepowtarzalny aromat i smak, a przy tym zachowują swoje właściwości odżywcze. W naczyniu tym można przygotować niemal każdą potrawę, sprawdzi się nawet do pieczenia chleba na zakwasie. Gęsiarkę można używać nie tylko w piekarniku, ale też na płycie kuchenki, także indukcyjnej. Emaliowana brytfanna składa się z części właściwej i pokrywki, która jest na tyle głęboka, że może służyć jako osobne naczynie do zapiekania w piekarniku.

Różnego rodzaju garnki, kubki, rondle oraz brytfanny emaliowane powinny znaleźć się w każdej kuchni, gdyż odpowiednio duża rozpiętość dostępnych pojemności, daje możliwość doboru odpowiedniego naczynia do przygotowywanej potrawy.